Laporan Aktiviti & Berita

PENGUMUMAN KEPUTUSAN STPM 2017 TARIKH  : 6 MAC 2018 (SELASA)

TEMPAT : DEWAN PERSONA,  SMK ELOPURA

Sebentar tadi, Majlis Pengumuman Keputusan dan Penyerahan Slip Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun 2017 telah diadakan di Dewan Persona SMK Elopura. Majlis tersebut dihadiri oleh calon-calon STPM 2017 dan turut dimeriahkan oleh para pelajar Tingkatan 6 Atas pada tahun ini. Pengumuman tersebut disampaikan oleh Pengetua Cemerlang SMK Elopura, iaitu Puan Hajah Kalsom Binti Haji Abd. Aziz.  Dalam pengumuman tersebut, beliau memaklumkan bahawa telah berlaku sedikit penurunan dari segi peratus lulus dan kualiti GPS STPM tahun 2017 berbanding tahun sebelumnya, iaitu STPM 2016. Peratus lulus telah merosot sebanyak 1.02% berbanding 100% pada tahun 2016. Begitu juga dengan kualiti Gred Purata Sekolah yang menurun kepada 2.74 berbanding 2.86 pada tahun sebelumnya. Namun begitu, beliau tetap  mengucapkan  tahniah  kepada semua calon STPM 2017 kerana telah berjaya mengatasi sasaran Gred Purata Peringkat Negeri Sabah, iaitu 2.74 berbanding 2.66 yang telah disasarkan di peringkat negeri Sabah. Tahniah sekali lagi.

Selain itu, SMK Elopura sekali lagi melakar sejarah apabila salah seorang daripada pelajarnya telah mengharumkan nama sekolah dengan mencatatkan keputusan yang amat cemerlang. Beliau ialah adik Mohd. Hisham Bin Marwin  dari kelas 6.2.3 yang mendapat keputusan 4A (PNGK 4.00) dalam peperiksaan berkenaan. Beliau merupakan salah seorang daripada 39 orang pelajar cemerlang 4A Negeri Sabah yang menerima sijil penghargaan daripada Jabatan Pendidikan Negeri Sabah yang diadakan di SMK Putatan, Penampang pada hari yang sama.

Sementara itu, terdapat 9 orang lagi pelajar yang berjaya tersenarai dalam kelompok Top 10 STPM 2017 peringkat sekolah, iaitu :

1. Adik Salzubir Bin Salleh (3A, 1A-)

2. Adik Vivi Alfira Binti Rusman (3A, 1B+)

3. Adik Mohd. Safuan (3A, 1B+)

4. Adik Yanti Binti Yusop (2A, 1A-, 1B+)

5. Adik Hilda Petrus (2A, 2B+)

6. Adik Siti Aishah Binti Abdul Malik              (1A, 2A-, 1B)

7. Adik Phimalin Calingacion                           (1A, 1A-, 2B+)

8. Adik Shahirman Bin Rahman                     ( 1A, 1A-, 2B+)

9. Adik Syahrudin Bin Selamat                         (2A, 1B+, 1B)

 

 


PENAFIAN:Setiap maklumat yang terkandung di laman web rasmi SMK Elopura adalah tepat dan terkini. Walau bagaimanapun, maklumat yang didapati di laman ini boleh diubah, disunting atau ditarik semula dari semasa ke semasa dan pihak SMK Elopura tidak bertanggungjawab terhadap sebarang liabiliti berkenaan ketepatan maklumat yang dipaparkan. Pihak SMK Elopura berhak membuat sebarang perubahan tanpa sebarang notis. Sesetengah maklumat adalah pautan dari pihak ketiga dan pihak SMK Elopura tidak akan bertanggungjawab terhadap ketepatan atau sebarang perkara lain yang berkait dengan pautan-pautan berkenaan.