Laporan Aktiviti & Berita

MAJLIS PELANCARAN PENETAPAN TARGET STPM 2018 & PROGRAM PELAJARKU SAYANG TARIKH : 9 MAC 2018 (JUMAAT)

TEMPAT : DEWAN PERSONA, SMK ELOPURA

Pada 9 Mac 2018 yang lalu, Unit Tingkatan Enam SMK Elopura telah berjaya merealisasikan Majlis Pelancaran Penetapan Target STPM 2018 & Program Pelajarku Sayang. Kehadiran ibu bapa para pelajar yang sangat memberangsangkan, iaitu seramai 108 orang, turut memeriahkan majlis yang menjadi program tahunan Unit Tingkatan Enam SMK Elopura. Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Yang Dipertua PIBG SMK Elopura, iaitu Dr. Jupikely James Silip. Dalam ucapan tersebut, beliau yang mewakili suara dan harapan para ibu bapa serta guru SMK Elopura telah menyampaikan amanat dan harapan semua pihak kepada para pelajar serta ibu bapa yang hadir.

Antara pengisian utama majlis tersebut ialah pembentangan Headcount 2018 oleh Puan Pengetua SMK Elopura, iaitu Puan Hajah Kalsom Binti Abd. Aziz. Beliau telah memaklumkan semua hadirin bahawa pihak sekolah telah menetapkan sasaran GPS 3.21  dengan peratus kelulusan 100% untuk dicapai oleh para pelajar STPM pada tahun ini. Oleh itu, sebagai langkah permulaan untuk meningkatkan motivasi para pelajar, pihak sekolah telah menganugerahkan sijil penghargaan kepada para pelajar TOP 10 yang tersenarai dalam Headcount berkenaan. Selain itu, bagi mencapai kelulusan 100% dalam STPM 2018, Program Pelajarku Sayang turut dilancarkan pada hari tersebut. Program tersebut melibatkan seramai 30 orang pelajar yang telah dikenal pasti dan disasarkan untuk membantu mencapai kualiti serta kuantiti target yang telah ditetapkan. Kemudian, majlis diteruskan pula dengan  sesi AKU JANJI para pelajar yang diketuai oleh adik Arman Bin Arnoldus Rema selaku Pengerusi MAPPTEE. Sesi AKU JANJI tersebut dilafazkan oleh para pelajar di hadapan para guru dan ibu bapa mereka yang hadir.

 

Seterusnya, kehadiran pelajar cemerlang STPM 2018, adik Mohd Hisham Bin Marwin yang dijemput khas ke majlis tersebut diharapkan lebih menyemarakkan semangat para pelajar. Beliau yang mendapat 4A (4.00) dalam peperiksaan STPM 2017 turut berkongsi  pengalaman dan tips-tips kejayaan beliau dengan para pelajar. Pihak sekolah amat berharap agar kejayaan Mohd Hisham akan menjadi contoh dan pemangkin semangat buat para calon STPM 2018. Majlis diakhiri dengan sesi perbincangan dan pemberian Slip Target STPM 2018 kepada para pelajar serta para ibu bapa mereka.


PENAFIAN:Setiap maklumat yang terkandung di laman web rasmi SMK Elopura adalah tepat dan terkini. Walau bagaimanapun, maklumat yang didapati di laman ini boleh diubah, disunting atau ditarik semula dari semasa ke semasa dan pihak SMK Elopura tidak bertanggungjawab terhadap sebarang liabiliti berkenaan ketepatan maklumat yang dipaparkan. Pihak SMK Elopura berhak membuat sebarang perubahan tanpa sebarang notis. Sesetengah maklumat adalah pautan dari pihak ketiga dan pihak SMK Elopura tidak akan bertanggungjawab terhadap ketepatan atau sebarang perkara lain yang berkait dengan pautan-pautan berkenaan.